Figyelem a Tisza-tónak!
2013. március 29. írta: Sz.Tünde

Figyelem a Tisza-tónak!

A Tisza-tó körül már megépült a kerékpárút, ökocentrum; páratlan növény- és állatvilág, valamint különleges vendéglátás várja a régióba érkezőket, s a fejlesztések tovább folytatódnak.


Tavaly összességében csaknem tíz, egyes hónapokban harminc százalékkal nőtt a Tisza-tó térségébe látogatók száma. Hazánk második legnagyobb állóvize körül már kiépült a kerékpárút, megépült az ökocentrum; páratlan növény- és állatvilág, valamint különleges vendéglátás várja a régióba érkezőket, s a fejlesztés tovább folytatódik.

tunderozsa_1363811029.jpg

Lipcsey György Tisza-tó-programvezető a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-n belül van infrastrukturális fejlesztési projekt, amelyben a legfontosabb a 33-as út 11,5 tonnás tengelyterhelésének megerősítése, Füzesabonytól Tiszafüredig felújítanák. Már futó projekt a komplex Tisza-tó vízügyi program, és egy olyan kerékpáros fejlesztés is megvalósulhat, amely sok év után lehetővé teszi, hogy biztonságosan körbekerékpározható legyen a tó.

kerékpárral apa fia.jpg

Lovas Attila, a Köti-Vizig igazgatója hozzátette: végre elindul a tényleges munkavégzés. A komplex Tisza-tó-program keretében kotrások, műtárgyak, zsilipek rekonstrukciója esedékes, s a tervek szerint idén meg kell épülnie az ökológiai hallépcsőnek is, a kiskörei vízlépcső mellett egy olyan átjáró lesz ez, amely lehetővé teszi a halaknak a szintkülönbség leküzdését.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: turisztikai szempontból a Tisza-tó még feltáratlan terület. A következő, 2014-2020-as európai uniós tervezési ciklusban kiemelten kezelik majd a turizmus és a vendéglátás fejlesztését, ilyen céllal összefogott a tavat körbeölelő négy megye, főleg Heves megyével vannak nagyon jó kapcsolataik.

DSCN0318.JPG


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hozzátette: bízik benne, hogy idén sokkal több helyi termék jelenik meg a turisztikai repertoárban és a gasztronómiában. Jó néhány önkormányzat a Start munkaprogram keretében változatos  termékekkel lép a piacra, megjelentek a helybeli termelők késztermékei a gazdapiacokon, s remélhetőleg hamarosan a vendéglátásban is, emellett az egyházi turizmus, az egyházi épületek és a strandfürdő felújítása is erősítik a térség idegenforgalmi vonzerejét, tette hozzá Fazekas Sándor.

Forrás:Pozitív nap

www.abadszalokinfo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása