Abádszalók a (sz)épülő város!
2013. január 02. írta: Sz.Tünde

Abádszalók a (sz)épülő város!


Bár Abádszalók igen nehéz időszakon van túl, több fejlesztésben is érdekelt. Hiszen az önkormányzat képviselő-testülete az intézményrendszer működőképességének, finanszírozhatóságának a biztosítása és a pénzügyi stabilitás megteremtése mellett a fejlesztésekről, a fejlődési lehetőségekről sem mondott le. Ezek a fejlesztések, azt gondolom, hogy meghatározzák városunk jövőjét, az itt élő abádszalóki embereknek valamint a településünkre látogató vendégeinknek és a turistáknak a mindennapjait. Engedjék meg, hogy röviden beszámoljak ezekről a fejlesztési irányokról, az önkormányzat fejlesztési elképzeléseiről.

Autóbuszmegállók fejlesztése városunkban

 

DSCN3113.JPG


2012. november 19-én ünnepélyes keretek között helyeztük el a Közösségi közlekedés fejlesztése a Tiszafüredi kistérség településein projekt alapkövét Tiszafüreden, a Baross utca 28. szám előtti autóbusz megállóban.

A beruházás kiemelt céljai között szerepel a minőségi közösségi közlekedés feltételeinek megteremtése, a balesetveszély csökkentése, illetve a lakosság mobilitásának segítése.

A Tiszafüredi Kistérség Többcélú Társulása és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös beruházása 10 település autóbuszmegállóit érinti. A projekt keretében Abádszalókon 15 új autóbuszváró helyiség épül a megközelítésüket segítő járdakapcsolattal, illetve a felszállást segítő szigettel, továbbá a temetőnél, valamint a Füredi úton az autóbuszöblök felújítása is megtörténik.

A kivitelezés munkálatok még novemberben elkezdődnek és jövő tavasszal fejeződnek be.

A közel 200 millió Ft összértékű projekt 90,82 %-os Uniós támogatással valósul meg, a fennmaradó forrást a települési önkormányzatok biztosítják, amely összeg Abádszalók esetében 4,5 millió Ft.

Ivóvízminőség-javítás helyzete


Az Abádszalók-Tiszaroff Ivóvízminőség-javító projekt támogatási szerződése 2012. február 9-én került aláírásra. A két település közel 520 millió Ft-os összköltségű beruházás támogatásban részesült, továbbá eredményesen pályáztunk az EU Önerő alap támogatásra, mely forrásból a teljes önerő támogatásban részesült.

 

A fejlesztés során a vas, a mangán és az ammónium csökkentése érdekében technológiai korszerűsítést hajtunk végre a vízműtelepen, ahol egy új kút fúrása teszi biztonságossá az egészséges ivóvízellátást. A hálózatrekonstrukciós munkák keretén belül mosatási csomópontok, körvezetékesítések épülnek, illetve a rossz műszaki állapotú vezetékek cseréje történik meg.

Tavasszal kötöttünk szerződést a hivatalos közbeszerzési tanácsadói feladatok ellátására, mely szerződés alapján megkezdődtek a projektmenedzser cég, illetve a műszaki ellenőr cég kiválasztására irányuló közbeszerzési ajánlattételi dokumentumok kidolgozásai. Mindkét közbeszerzés 2012. november közepén megindításra került, ez a folyamat várhatóan december végén szerződéskötésekkel zárul le.

vízközmű.jpg

A hivatalos közbeszerzési tanácsadó a műszaki ellenőrrel együtt dolgozza ki a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési dokumentációt, amelyet meghirdetés előtt minőség ellenőriztetni kell a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.-vel.

A kivitelező kiválasztása 2013. tavasz végére várható, így akkor kezdődhetnek a tervezési munkák. A kivitelezés kezdete becsléseinek szerint 2013. őszére, a befejezés pedig 2014. őszére várható.

Csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése


Abádszalók csapadék-vízelvetése gerinchálózatának rekonstrukcióját célozza meg az a projekt, amelyet a Tisza-völgyi Közműfejlesztő Beruházási Társulás tervez megvalósítani. A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó bel- és csapadékvíz rendezés Jász-Nagykun-Szolnok Megyében I. ütem projekt 100%-os Uniós támogatással valósulhat meg, Abádszalókon közel 450 millió Ft értékben.

A fejlesztés során a gyűjtőúthálózat vízelvezetése mellett (Zrínyi utca, Ezüstkalász utca, Nagynyárfa utca, Balassi Bálint utca, Május 1 utca, Deák Ferenc utca, István király utca, Széchenyi utca, Bem József utca, Arany János utca) a mélyen fekvő területek (Kinizsi utca, Alsóerdősor utca, Csokonai utca, Tátika utca, Hársfa utca) vízelvezetése is megoldásra kerül.

A projektvégrehajtás során jelenleg a kiviteli tervdokumentációk készítése folyik, melyet a műszaki ellenőrök vizsgálnak felül folyamatosan. A végleges tervek birtokában elkészítésre kerül a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési dokumentáció, amelyet meghirdetés előtt jóvá kell hagyatni a támogató szervezetekkel.

A kivitelezési szerződés várhatóan 2013. tavaszán kerül aláírásra, amelyet követően a munkálatok rövid időn belül megkezdődhetnek, s a tervek szerint 2014 tavaszán fejeződnek be.

Megújuló energia felhasználása a városháza fűtéséhez


A közfoglalkoztatás megvalósításának újabb színfoltja a „Bio- és megújuló energiafelhasználás startmunka mintaprogram támogatása” című pályázat. A program közintézmények alternatív fűtési rendszereinek megvalósítását célozza. Önkormányzatunk a Városháza fűtési rendszerének kiegészítésére pályázott eredményesen. A projekt keretén belül a meglévő kazánház bővítésre kerül, egy 12 m2-es épületrésszel, beszerzésre kerül egy 40 kW-os kazán.

A támogatás biztosításáról szóló hatósági szerződés nemcsak a beruházási és dologi költségek 100%-os finanszírozására vonatkozik – amelyek összértéke kb. 7,8 millió Ft –, hanem 2 fő segédmunkás egy éves foglalkoztatásának fedezetét is biztosítja.

A segédmunkások a településen növények begyűjtését, azok városháza udvarára depózását, valamint a későbbiekben beszerzendő aprítékoló géppel történő aprítékolást, a kazán folyamatos üzemeltetését végzik.

A későbbiekben a kazánt az idén telepített 3 hektár, illetve a jövő évben tervezett 9 hektár energianyár ültetvény látja el folyamatosan tüzelőanyaggal.

Turisztikai pályázatok


Több turisztikai pályázat is benyújtásra került az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázati felhívásra. Az egyik a szabadvízi strandunkat, míg a másik a városunk templomait érinti.

Komplex turizmusfejlesztés Abádszalókon, a Tisza-tó élményközpontjában
Komplex turizmusfejlesztés Abádszalókon, a Tisza-tó élményközpontjában címmel abádszalóki megvalósítási helyszínnel 3 konzorciumi partner nyújtott be pályázatot: a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, a Tisza-tó Strand Nonprofit Kft. valamint Pócs Sándorné egyéni vállalkozó. A pályázat konzorciumi vezetője a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás.

DSCF5580.JPG

A projekt keretében megvalósuló feladatok: a strand fogadóépületének a rekonstrukciója, kerékpár- és babakocsi tároló építése, bejárati sétány építése, strand bejárati rekreációs-, fogadó tér kialakítása, sétány kialakítása a turisztikai attrakciókhoz és a szolgáltatókhoz valamint a vízoldalon a közvetlen parti sávban, a sétány mellett pihenőpadok elhelyezése, ivókutak kialakítása, a sétány abádi végpontjánál rekreációs park kialakítása, vízi sétány és rekreációs tér kialakítása a tavon, gyermek-öblözet, vízi játszótér létrehozása, a strand területén 4 db játszótér megépítése, a strand wifi internettel történő lefedése, okostelefon applikáció készítése a sétányon keresztül elérhető szolgáltatásokról, gyermek-csúszdarendszer kialakítása, térfigyelő kamerarendszer kiépítése, zöldfelület felújítása, aquascript információs táblarendszer telepítése, napelemes közvilágítás kiépítése, elektromos kisbusz beszerzése.

A megpályázott összeg: 387.168.390 Ft.

A projekt eredményeként egy európai színvonalú strandon fogadhatja Abádszalók a kedves vendégeket.


Tisza-tavi templomok útján


A „Tisza-tavi templomok útján” elnevezésű tematikus túraútvonal létrehozásának átfogó célja, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyére jellemző műemlékekre, építészeti örökségre alapozva egy korszerű infrastruktúrával és magas minőségi színvonalú olyan turisztikai hiány-szolgáltatásokkal rendelkező komplex turisztikai attrakció létrehozása valósuljon meg vallási alapon, mely hozzájárul a fejlesztési terület, tágabb értelemben a megye és a régió versenyképességének növekedéséhez.

A fejlesztés két alappilléren nyugszik: az egyik a tiszafüredi kistérségben 6 település, míg a karcagi kistérség 1 településének és összesen 8 templomának rekonstrukciója és látogatóbarát fejlesztése és vallási turisztikai szálláshely kialakítása.

A pályázat két abádszalóki közigazgatási területén lévő templomot érint: a belsőfalusi templomot valamint a pusztatomaji kápolnát.

Belsőfalusi templom: A templom jelenleg használaton kívül van. A csaknem kétszáz éves épület szerkezeti elemei az elmúlt időkben nem vesztették el eredeti kialakításukat, hozzáépítések, kiegészítések nem történtek. A templom külső-belső felújításra szorul. Alapozása, falszerkezete nem sérült. A tetőszerkezet, valamint a hajó járószintjének padlóburkolata cserére szorul. A vakolat helyenként erősen mállik, vizesedik és salétromosodik. Berendezési tárgyai ugyancsak felújításra, pótlásra szorulnak.
A beruházás értéke: 39 510 395 Ft.

belsőfalu templom.png

 

Pusztatomaji kápolna: A II. világháború alatt az uradalom épületei és a kápolna is megsérült, de helyreállították. Még 1965-ben is volt itt szentmise, a Szent Móricot ábrázoló oltárkép alatt, amit a híres Vastagh György szegedi festőművész, a kor divatos arc- és oltárképfestője készített. Azután az iskola megszűnt, a majorban élők beköltöztek a falvakba, az épületek használható anyagait széthordták, a harangot leszerelték, elvitték, a kriptát feltörték, kirabolták, a kápolna pusztulása megállíthatatlanná vált. Most a pályázatnak köszönhetően megmenthetővé válik. A beruházás értéke: 43 821 372 Ft.

pusztatomaj.png

Óriási adósságát fogja törleszteni Abádszalók e két templom felújításával.

Mindkét turisztikai pályázat befogadásra került, az eljárás a bíráló bizottság értékelésével folytatódik.

Csúszdapark Abádszalókon
Abádszalókon 2013 tavaszára az Új Széchenyi terv keretében magánvállalkozás alakít ki csúszdaparkot.

csuzda.png

2 szintről induló csúszópályák kerülnek kialakításra az indítótoronyban. Az alacsonyabb szint mintegy 5,2 méterről fog indulni, a második szint 10 m-es magasságból, azaz magasabb lesz, mint a jelenlegi.

A csúszdák részben nyitott, részben zárt rendszerrel használhatók. A leghosszabb csúszda mintegy 74 m-es lesz, míg a legrövidebb „kamikaze” 24 m hosszúságot éri el.

Összességében nemcsak a Tisza-tónál, hanem az egész megyében a legnagyobb csúszdapark kerül kialakításra az abádszalóki Tisza-tó szabadvízi strandon.

A Projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozással valósul meg. A projekt összértéke: 45 441 217 Ft.
 

Kovács Mihály      
polgármester    

 

forrás:szalok.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása